Alcohol – Deel 2- Alternatieve visie

In de TED-talk op deze pagina belicht Johann Hari het onderzoek van Bruce Alexander dat aantoont dat een verslavend middel als zodanig niet bestaat. Natuurlijk valt daar links en rechts wel wat op af te dingen, maar het sluit wel naadloos aan op mijn persoonlijke ervaring met alcohol.

Tot 1 januari 2008 behoorde ik tot de groep van wat wel wordt genoemd succesvolle drinkers. Mensen die nog steeds oké functioneren op de meeste levensgebieden, maar wel stevig tot zwaar drinken. Ik zocht hulp maar liep vast in de klassieke benadering van het ziektemodel aan de ene kant en de zogenaamd verslavende werking van alcohol aan de andere kant. Vanuit die visie zag ik geen mogelijkheden tot herstel. Ik kon hooguit de rest van mijn leven proberen niet te drinken.

Ik besloot het zelf aan te pakken en met succes. Met behulp van verschillende inspirerende bronnen zette ik de stap waarvan ik zo goed als zeker wist dat ik afscheid kon nemen van mijn alcoholbehoefte, zonder terugval en zonder onthoudingsverschijnselen. Dit is dus andere koek dan droogstaan onder druk.

Voor mij – in ieder geval voor mijzelf – is daarmee bewezen dat het middel (alcohol) geen vat meer op me heeft. Ik kon vrijwel direct alcohol en drinkers om me heen velen, zonder de behoefte weer te gaan drinken. Voor mij is – zeker nu, negen jaar later – het idee van alcoholisme als een ongeneeslijke ziekte onzin gebleken.

Het onderzoek van Bruce Alexander sluit naadloos aan bij mijn ervaring. Kijk naar deze verrassende video.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]