Eckhart Tolle en Ja zeggen

zinwijzer-tolle-ja-zeggen

Vandaag las ik op een website de term Ja-plan, een jaarplan waar je blij van wordt. Ik werd blij van de term omdat het me ook herinnerde aan een uitspraak van een persoon die ik al jaren herlees en herbeluister: Eckhart Tolle.

Toen zijn boek ‘De kracht van het nu’ jaren geleden verscheen, heb ik het aanvankelijk genegeerd. Een boek waar zo’n hype omheen is, kan nooit wat zijn, was toen mijn gedachte. Bij zijn tweede boek overwon mijn nieuwsgierigheid het van mijn initiële arrogantie en ik begon aan ‘Een nieuwe aarde’. Vanaf die tijd pak ik altijd zijn boeken en luister naar zijn CD’s als het wat minder gaat. En wat ze altijd brengen is relativering. Problemen worden lichter, alles wordt iets lichter.

Een uitspraak van hem die mij direct trof was ‘saying yes to life’: ‘JA- zeggen’ tegen wat je tegenkomt. Enorm veel nutteloze energie gaat zitten, zo stelt hij, in het niet accepteren van het onafwendbare. Tolle’s oplossing: volhartig JA zeggen!

Ben ik nu een YES-man geworden die overal JA tegen zegt. Nee, dat is niet het geval. Ik denk alleen dat ik mijn onbewust en veelvuldig ‘nee-zeggen’ wat makkelijker herken. Ik zie voor mijn gevoel ietsje sneller dat ik weer volledig in de grote valkuillen gevallen ben van ‘het zorgen maken zonder dat het iets oplevert anders dan nog meer zorgen’.

De vraag dringt zich misschien op: wat is nu zo bijzonder aan wat die Tolle vertelt. De boodschap dat gedachten een mens gek of moe kunnen maken is toch al eeuwenoud, so what’s new?

Voor mijzelf is het eenvoudig: of het nieuw of origineel is, boeit mij niet zo. Ik merk zelf gewoon dat het stil staan en het bewust worden van mijn doodnormale energievreters mij lucht en ruimte geeft. En alles wat dit ondersteunt, nieuw of oud, daar zeg ik JA tegen.

Indien je nieuwsgierig bent geworden en direct aan de slag wilt, Tolle geeft o.a. op Youtube ook hele eenvoudige oefeningen, bijv. de 10 seconden oefening met Oprah. Een hele simpele, hele eenvoudige oefening – maar geloof me, het werkt.

Bert Beentjes, Lister