Liefde en geluk I – Wat is dat?

Gelukkig willen zijn, het hele streven brengt vaak meer ongeluk dan geluk, althans als je afgaat op verschillende onderzoekers en getuigenissen. Misschien kun je er welbevinden voor in de plaats stellen. Goed om later nog eens in dit dossier aan bod te laten komen.

Liefde is nog wat ingewikkelder dan geluk. Bij liefde denken we vaak aan liefde voor een ander. Maar bestaat dat wel? Nou ja, mensen zeggen nog steeds “ik hou van jou”.  Maar is houden van, niet eerder het houden van de eigenschappen van die ander? Als de ander anders was geweest, had je er immers niet van die ander gehouden, toch?

En kunnen we ook houden van, zonder meer? Is er ook onbaatzuchtige liefde? Of is dat alleen in de bloedlijn kind>ouder? Als je naar ouders van jonge terroristen kijkt, zie je naast afkeuring van wat het kind (als terrorist of strijder) doet, nog steeds een ouder die zegt: het is en blijft mijn kind.

Raakt dit soms aan wat liefde echt is. Kun je ook van iemand houden ondanks al zijn nare trekjes of wrede daden? Kun je – met andere woorden – of zie je, achter het gedrag nog steeds jouw kind staan? En is het dan ook niet zo, dat achter elk menselijk gedrag iets schuilgaat waar je stil van kan worden? Het is maar een vraag. En wat te denken van liefde voor de natuur, voor techniek, voor alles dat waarneembaar is en alles wat mystiek is?

Er lijkt iets gemeenschappelijk in dit alles: het vermogen om lief te hebben, misschien is dát wel liefde.

Het is rond 5 uur dat ik dit schrijf – buiten is het guur. Als ik op de laatste zin kom:  “het vermogen om lief te hebben” hoor ik ineens een uil. Wat valt het leven me soms mooi toe. Aha, dat is dan weer geluk.

In dit dossier (Bewustzijn & Levenskunst) komen mensen in beeld, die iets hebben met liefde en geluk. En het kan niet anders dan dat voorgangers zoals Leonard Cohen en Jiddu Krishnamurti en enkele nog levenden anderen, zoals Eckhart Tolle, aan het woord komen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]