Zelfdoding - dossier

We hebben ons neer te leggen, wanneer ziekte, ouderdom of natuurrampen hun tol eisen en een levenseinde aankondigen. Maar zelfdoding is toch van een andere dimensie en trekt diepe sporen bij nabestaanden.

Er is momenteel veel aandacht voor zelfdoding of suïcide – en terecht benoemt René Diekstra de blijvende gevolgen voor de nabestaanden. Nabestaanden die naast de vervreemdende gevoelens zich vaak ook nog schuldig voelen.

Zelfdoding is geen oplossing, maar het uit de weg gaan van een oplossing. Eenmaal gedaan, laat het alleen maar vraagtekens achter. Uit onderzoek blijkt, mensen willen niet dood, ze willen alleen DIT leven niet, het leven zoals het NU is.

Hoezeer je overtuigd bent dat er geen uitzicht meer is op een beter leven, weet dan dat er mensen zijn die je wel degelijk betekenisvol kunnen en willen bijstaan


Crisislijn 0900-0113

Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met deskundige vrijwilligers van 113 over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen de medewerkers geen informatie van je.

Bel direct

Je kunt 113 dag en nacht bellen op 0900-0113. Je gesprek is anoniem en vertrouwelijk.
Omdat de telefoon erg druk bezet is, proberen we per gesprek een maximum van een half uur aan te houden. Je betaalt een starttik van 4,5 cent, daarna betaal je 5 cent per minuut plus je normale belkosten. Let op dat sommige providers veel geld vragen voor het bellen naar 0900-nummers!

Chat direct

Typ je liever dan dat je belt? Of past chatten gewoon beter bij je? Neem dan contact met 113 op via de chat. Meld je anoniem aan en chat vertrouwelijk met één van de 113 – vrijwilligers. De chat is (onder voorbehoud van voldoende vrijwilligers) 24/7 bereikbaar.

Omdat de chat erg druk bezet is, proberen we per gesprek een maximum van een uur aan te houden.

Maak je je zorgen om iemand?

Heb je iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt en wil je daar met ons over praten? Aarzel niet en neem contact met ons op. Lees hier wat 113 voor je kan doen.